Az emberi tényező

Az ötlet maga nem is olyan légből kapott, hisz az influenza vírusok vizsgálata folyamatosan zajlik, melynek hivatalos indoka, hogy minél jobban megismerjék és ezáltal kezeljék, valamint felderítsék az esetleges mutációs lehetőségeket. Ilyen vizsgálódás eredményeként sikerült előállítani a H5N1 génmódosított változatát. Maga az alapvírus emberről-emberre nehezen terjed, így nem lenne képes járványt előidézni, viszont a tudósok által felturbózott változat terjedési képessége és sebessége jelentősen feljavult, vagyis rövid idő alatt nagy tömegben képes fertőzni.Az indok itt is az volt, hogy fel kívánták térképezni a vírus mutációs lehetőségeit. Az eredményt pedig nem kívánták maguknak megtartani. A teljes manipulációs folyamatot meg akarták osztani a nagyvilággal, amit azonban sokan igyekeztek megakadályozni, mondván ha illetéktelen kezekbe kerül a tudás, az bizony rosszul is elsülhet. Sajnos nem tudom, mi lett a vége, megjelentek e a beszámolók vagy sem, de lehet, hogy egy ifjú Dexter már kevergeti otthon az új influenza koktélt.

És ha már emberi tényező, ejtsünk néhány szót a gyógyszergyárakról. Számos esetben röppentek fel hírék, miszerint a védőoltás maga sokkal veszélyesebb, mint a vírus, ami ellen bevetik. A gyógyszergyárakat, mint minden más gazdasági alapon működő vállalatot a profit vezérel. Gyógyszert viszont csak a betegek vesznek. Ha nincs beteg, hát csináljunk.

Nem is olyan régi botrány - a valóságtartalmát nem tudom megítélni - hogy egy védőoltást gyártó cég a kiküldött védőoltások közé csempészett néhány aktív H5N1 vírust, amely aztán több országba is eljutott. Végül kiderült a turpisság és vizsgálat is indult. Eredményét nem tudom, de a cég még mindig létezik és folyamatosan kapja a védőoltásokra vonatkozó megrendeléseket. Ja és a honlapjuk is nagyon szép :)

Néhányan felvetették már, hogy vajon a vírusok okozta járványok mértéke arányban áll e az ellenük folytatott harc hevességével. Én nem tudom, de például az 1976-os amerikai sertésinfluenza-járvány során egyetlen  - természetesen ez is sok - halálos áldozat volt, míg a védőoltás 25 halálos áldozatot követelt és több százan rokkantak meg a vakcina okozta Guillain-Barré szindróma miatt.

A vírusokkal való manipuláció tehát nem lehetetlen. Az én drága Doktorom is így gondolta eldugott laboratóriuma mélyén. Egy kisváros jelentéktelen lakossága, pedig jó kiindulópont lehet egy járványhoz. Csak hát ember tervez, vírus végez :)